Βάσει ερευνών, πάνω από τα 2/3 των ενηλίκων άνω των 35 ετών,πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν από περιοδοντίτιδα, η οποία στην αρχική της μορφή εκφράζεται ως ουλίτιδα. Στην εξέλιξη της ουλίτιδας, την περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δεν περιορίζεται μόνο στα ούλα, αλλά έχουμε και καταστροφή των στηρικτικών οστών, η οποία, όταν προχωρήσει, κάνει τα δόντια αρχικά να κουνιούνται και τελικά να πέφτουν.
Χαρακτηριστικά της περιοδοντίτιδας είναι:
- Αφορά το 99% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 35, όλοι θα περάσουν από αυτό το στάδιο.
- Είναι η πλέον καταστροφική αρρώστια, καθώς ευθύνεται για απείρως μεγαλύτερες ζημιές από την τερηδόνα (τρυπημένα- σπασμένα δόντια).
- Είναι μία αργή αρρώστια, δε δρα γρήγορα, λειτουργεί για χρόνια.
- Δε δίνει δυνατά συμπτώματα στην αρχή, όπως έντονο πόνο, το κόκαλο χάνεται σιγά σιγά και ύπουλα.
- Τα δόντια φαίνεται ότι μακραίνουν, κάτι το οποίο συμβαίνει γιατί τα ούλα αποτραβιούνται.
- Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο, καθώς οι ρίζες δεν προστατεύονται από σμάλτο με συνέπεια να είναι πιο ευαίσθητες.
- Δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια, στα οποία ενσφηνώνονται τροφές και οι ασθενείς ξεκινάνε να χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες.
- Άλλο χαρακτηριστικό είναι η κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία οφείλεται στη βαθιά συγκέντρωση μικροβίων, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα.
- Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι τερηδόνες ρίζας, λόγω της απώλειας κόκαλου και της προσβολής των ριζών, οι οποίες δεν προστατεύονται από αδαμαντίνη-σμάλτο.
- Η περιοδοντίτιδα δεν έχει θεραπεία, δηλαδή το κόκαλο που έχει χαθεί μπορεί μόνο να συντηρηθεί, και η αρρώστια να παγώσει, δηλαδή να σταματήσει.
Η μοναδική αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι μία: η οδοντική μικροβιακή πλάκα, δηλαδή τα μικρόβια, τα οποία είτε δεν απομακρύνουμε σωστά με το βούρτσισμα είτε δεν μπορούμε να απομακρύνουμε αν και βουρτσίζουμε σωστά, γιατί είναι εγκλωβισμένα μέσα στη μάζα πέτρας-τρυγίας που μόνο ο Οδοντίατρος- Περιοδοντολόγος μπορεί να αφαιρέσει. Επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα, καθώς και την ταχύτητα εξάπλωσης της περιοδοντικής νόσου είναι:
Κληρονομικότητα:
Η περιοδοντίτιδα έχει να κάνει και με την άμυνα του οργανισμού μας. Κάποιοι ασθενείς έχουν πιο αδύναμα αμυντικά κύτταρα έναντι άλλων.
Κάπνισμα:
Η νικοτίνη του τσιγάρου προκαλεί αγγειoσύσπαση, φράσσει δηλαδή τα αγγεία κάνοντας τα μικρότερα, άρα και πιο ανίσχυρη την άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων.
Αγγειοπάθεια
Στρες
Αβιταμίνωση
Κούραση
Διαβήτης
Πρόληψη
Για την αποφυγή της περιοδοντίτιδας μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή.
Πιο συγκεκριμένα:
Σωστό βούρτσισμα δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (με φθοριούχο οδοντόπαστα).
Η χρήση οδοντικού νήματος τακτικά για να απομακρύνεται η οδοντική πλάκα ανάμεσα από τα δόντια.
Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για στοματικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών.
Διακοπή καπνίσματος