Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Divider

Περιοδοντίτιδα

Divider

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ύπουλη ασθένεια η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στο 99% των ανθρώπων.

Βάσει ερευνών, πάνω από τα 2/3 των ενηλίκων άνω των 35 ετών,πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν από περιοδοντίτιδα, η οποία στην αρχική της μορφή εκφράζεται ως ουλίτιδα. Στην εξέλιξη της ουλίτιδας, την περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δεν περιορίζεται μόνο στα ούλα, αλλά έχουμε και καταστροφή των στηρικτικών οστών, η οποία, όταν προχωρήσει, κάνει τα δόντια αρχικά να κουνιούνται και τελικά να πέφτουν.
Χαρακτηριστικά της περιοδοντίτιδας είναι:

  • Αφορά το 99% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 35, όλοι θα περάσουν από αυτό το στάδιο.
  • Είναι η πλέον καταστροφική αρρώστια, καθώς ευθύνεται για απείρως μεγαλύτερες ζημιές από την τερηδόνα (τρυπημένα- σπασμένα δόντια).
  • Είναι μία αργή αρρώστια, δε δρα γρήγορα, λειτουργεί για χρόνια.
  • Δε δίνει δυνατά συμπτώματα στην αρχή, όπως έντονο πόνο, το κόκαλο χάνεται σιγά σιγά και ύπουλα.
  • Τα δόντια φαίνεται ότι μακραίνουν, κάτι το οποίο συμβαίνει γιατί τα ούλα αποτραβιούνται.
  • Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο, καθώς οι ρίζες δεν προστατεύονται από σμάλτο με συνέπεια να είναι πιο ευαίσθητες.
  • Δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια, στα οποία ενσφηνώνονται τροφές και οι ασθενείς ξεκινάνε να χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες.
  • Άλλο χαρακτηριστικό είναι η κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία οφείλεται στη βαθιά συγκέντρωση μικροβίων, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα.
  • Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι τερηδόνες ρίζας, λόγω της απώλειας κόκαλου και της προσβολής των ριζών, οι οποίες δεν προστατεύονται από αδαμαντίνη-σμάλτο.
  • Η περιοδοντίτιδα δεν έχει θεραπεία, δηλαδή το κόκαλο που έχει χαθεί μπορεί μόνο να συντηρηθεί, και η αρρώστια να παγώσει, δηλαδή να σταματήσει.
  •  

Η μοναδική αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι μία: η οδοντική μικροβιακή πλάκα, δηλαδή τα μικρόβια, τα οποία είτε δεν απομακρύνουμε σωστά με το βούρτσισμα είτε δεν μπορούμε να απομακρύνουμε αν και βουρτσίζουμε σωστά, γιατί είναι εγκλωβισμένα μέσα στη μάζα πέτρας-τρυγίας που μόνο ο Οδοντίατρος- Περιοδοντολόγος μπορεί να αφαιρέσει. Επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα, καθώς και την ταχύτητα εξάπλωσης της περιοδοντικής νόσου είναι:

  • Κληρονομικότητα:

Η περιοδοντίτιδα έχει να κάνει και με την άμυνα του οργανισμού μας. Κάποιοι ασθενείς έχουν πιο αδύναμα αμυντικά κύτταρα έναντι άλλων.

  • Κάπνισμα:

Η νικοτίνη του τσιγάρου προκαλεί αγγειoσύσπαση, φράσσει δηλαδή τα αγγεία κάνοντας τα μικρότερα, άρα και πιο ανίσχυρη την άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων.

  • Αγγειοπάθεια
  • Στρες
  • Αβιταμίνωση
  • Κούραση
  • Διαβήτης

Πρόληψη

Για την αποφυγή της περιοδοντίτιδας μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή.
Πιο συγκεκριμένα:
Σωστό βούρτσισμα δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (με φθοριούχο οδοντόπαστα).
Η χρήση οδοντικού νήματος τακτικά για να απομακρύνεται η οδοντική πλάκα ανάμεσα από τα δόντια.
Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για στοματικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών.
Διακοπή καπνίσματος

 
 

Τεχνικές Bουρτσίσματος

Τα υπολείμματα τροφής ή η λάθος τεχνική βουρτσίσματος είναι ικανά να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή αύξηση της οδοντικής πλάκας, η οποία αποτελεί αιτία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Μπορεί να κρατάτε την οδοντόβουρτσα στα χέρια… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φροντίζετε σωστά τη στοματική υγιεινή σας! Το βούρτσισμα των δοντιών είναι αναποτελεσματικό, αν δε γίνεται σωστά και σύμφωνα με τις μεθόδους που συστήνουν οι οδοντίατροι. Τυχαίο και απλό βούρτσισμα, χωρίς τεχνική, αφαιρεί ελάχιστη οδοντική πλάκα, μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και να προκαλέσει με το χρόνο αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών.

Το μυστικό δεν είναι η δύναμη, αλλά η τεχνική

Για ένα επιμελές βούρτσισμα των δοντιών, θα πρέπει να αφιερωθεί τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα 2-3 λεπτών δύο φορές την ημέρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βουρτσίσματος. Η αποτελεσματικότερη όμως μέθοδος βουρτσίσματος που συστήνουν και οι οδοντίατροι, είναι η λεγόμενη «Μέθοδος BASS«. Η μέθοδος με απλά λόγια: Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι να μην υπάρχει τρυγία (πέτρα) πάνω στα δόντια.

1. Χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και την τοποθετούμε με κλίση 45 μοίρες στο σημείο του δοντιού που «ενώνεται” με τα ούλα, πρώτα στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Πιέζουμε λίγο την οδοντόβουρτσα, ώστε οι ίνες της να εισχωρήσουν απαλά μέσα στα ούλα. Προσοχή: Η μεγάλη πίεση μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.

2. Βουρτσίζουμε με απαλές και μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπρος-πίσω (δονήσεις), χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από τη θέση της. Η μεγάλη κίνηση δε θα απομακρύνει περισσότερο την οδοντική πλάκα, καθώς η λογική της τεχνικής είναι να καθαρίζουμε μια ομάδα τριών δοντιών τη φορά και στη συνέχεια να προχωράμε στα επόμενα.

3.  Καθαρίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και εφόσον τελειώσουμε, με τις ίδιες κινήσεις καθαρίζουμε και τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

4. Για να καθαρίσουμε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, κρατάμε την οδοντόβουρτσα σε όρθια θέση, έτσι ώστε η άκρη της να είναι σε επαφή με τα δόντια και βουρτσίζουμε με απαλές πάνω-κάτω κινήσεις.

5. Βουρτσίζουμε επιμελώς και τις επιφάνειες των πίσω δοντιών που τεμαχίζουν τις τροφές, δηλαδή τις μασητικές επιφάνειες.

Τέλος, βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας με κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός. Ο λόγος είναι ότι πάρα πολλά βακτηρίδια “φιλοξενούνται” πάνω στη γλώσσα και είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Παρακολουθήστε ένα βίντεο του Οδοντιατρικού Κρήτης-Dental Smile, σχετικά με το σωστό βούρτσισμα και με τεχνικές διατήρησης μιας σωστής στοματικής υγιεινής. Το πιο σημαντικό για έναν περιοδοντικό ασθενή για την διατήρηση του αποτελέσματος της περιοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση μιας σωστής στοματικής υγιεινής. Εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός των μεσοδοντίων, δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στα δόντια. Μία απλή οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει την περιοχή αυτή. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μας διευκολύνουν να απομακρύνουμε τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια, ώστε να εξασφαλίζουμε την καλύτερη στοματική υγιεινή. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το εύρος του κενού ανάμεσα στα δόντια. Το βουρτσάκι δεν πρέπει να είναι τελείως χαλαρό ανάμεσα στα δόντια, γιατί δεν καθαρίζει αποτελεσματικά, δεν πρέπει όμως να είναι και τελείως σφιχτό για να μην προκαλεί τραυματισμούς  στα ούλα. Προτιμήστε τα βουρτσάκια που είναι κυλινδρικά και όχι κωνικά, καθώς καθαρίζουν καλύτερα. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν είναι μιας χρήσεως. Τα πλένετε μετά από κάθε χρήση με νερό και τα ξαναχρησιμοποιείτε, ενώ για τη χρήση τους δε χρειάζεται οδοντόκρεμα.

Οδηγίες Χρήσης

Τοποθετούμε το βουρτσάκι από την έξω πλευρά των δοντιών μέχρι να διαπεράσει το μεσοδόντιο διάστημα. Έπειτα κάνουμε οριζόντιες κινήσεις στο βουρτσάκι, 6 με 7 φορές για κάθε μεσοδόντιο διάστημα. Για τη σωστή χρήση του είναι σημαντικό  να βγαίνει από τη γλωσσική πλευρά. Εάν το βουρτσάκι συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες οδοντικής πλάκας το ξεπλένετε και συνεχίζετε με τα άλλα μεσοδόντια διαστήματα. Επαναλάβετε τη χρήση τους κάθε μέρα, μία φορά την ημέρα, πριν από το βραδινό βούρτσισμα.

Περιοδοντική θεραπεία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η περιοδοντική θεραπεία, αυτό που κάνει είναι να σταθεροποιεί την κατάσταση του περιοδοντίου εκεί που βρίσκεται, ώστε να μη γίνει περαιτέρω ζημιά στο κόκαλο και να μη χάσει ο ασθενής τα δόντια του. H περιοδοντική θεραπεία συνοψίζεται στα ακόλουθα στάδια:

Καθαρισμός Υπερουλικής πλάκας και πέτρας. Στο τμήμα Στοματικής Υγιεινής και Πρόληψης γίνεται αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας καθώς και η σημαντικότατη εκμάθηση στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα – νήμα- μεσοδόντια βουρτσάκια). Το στάδιο αυτό είναι πολύ βασικό καθώς με αυτό γίνεται δυνατή η αντικειμενική μέτρηση της φλεγμονής-και των θυλάκων*- και η ανώδυνη συνέχεια της περιοδοντικής θεραπείας.

*θύλακος ή pocket(τσέπη) στα αγγλικά είναι οποιαδήποτε απόσταση μεγαλύτερη από τη μέγιστη φυσιολογική-αποδεκτή των 3mm μεταξύ της παρυφής του ούλου και του οστικού επιπέδου.Η ύπαρξη θυλάκων σημαίνει Περιοδοντίτιδα.Ο ασθενής σε βάθη 5-6-7 χιλιοστά δεν μπορεί να αφαιρέσει τα μικρόβια, αλλά και με το συνήθη καθαρισμό ούτε ο οδοντίατρος την πέτρα. Άρα, πρέπει να εξαλειφθεί και να γίνει 3mm(φυσιολογική ουλοδοντική σχισμή).

Περιοδοντόγραμμα ή αλλιώς “χάρτης” των δοντιών. Ο Περιοδοντολόγος μετράει τους θυλάκους των δοντιών σε 6 διαφορετικά σημεία για κάθε δόντι. Βάσει περιοδοντογράμματος καταρτίζεται το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του κάθε ασθενή.

Υποουλική ριζική απόξεση και ΑποτρύγωσηΛίγες μέρες μετά τον πρώτο υπερουλικό καθαρισμό και αφού τα ούλα «ηρεμήσουν”,ο εξειδικευμένος πλέον Περιοδοντολόγος αφαιρεί την πέτρα μέσα από τα ούλα,στο βάθος των θυλάκων.Αυτό γίνεται σε 1-2 ή και 4 συνεδρίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της Περιοδοντίτιδας. Με τον τρόπο αυτό επουλώνεται ο ουλικός ιστός.

Επανέλεγχος. Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας και εφόσον έχουν περάσει 4-6 εβδομάδες κάνουμε το “recall” γίνεται δηλαδή επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν τα αρχικά χιλιοστά έχουν μειωθεί. Αν τα αρχικά χιλιοστά δεν έχουν γίνει <5 τότε η θεραπεία επαναλαμβάνεται.

Χειρουργική Περιοδοντίου. O περιοδοντολόγος επεμβαίνει χειρουργικά στον περιοδοντικό θύλακο για να αφαιρέσει την πέτρα. Συνήθως, στη σύγχρονη Οδοντιατρική, αποφεύγεται η χειρουργική μέθοδος για τον απλούστατο λόγο πως κάθε φορά που επεμβαίνουμε χειρουργικά στα ούλα αναπόφευκτα χάνονται κάποια χιλιοστά από τα οστά, κάτι που προφανώς θέλουμε να αποφευχθεί.

Διατήρηση του αποτελέσματος. Ένας περιοδοντικός ασθενής χρειάζεται δια βίου συστηματικό έλεγχο και τακτικούς-απλούς καθαρισμούς αφού τελειώσει με την περιοδοντική του θεραπεία, κάτι για το οποίο φροντίζει στο Οδοντιατρικό Κρήτης το εξειδικευμένο προσωπικό του.

 
Άνοιγμα συνομιλίας
Χρειάζεστε βοήθεια;
Χαίρεται 👋
Πως μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε?